Yaratılış Harikası: Fotosentez

Fotosentez, bilim adamlarının bugün dahi tam olarak çözemedikleri olağanüstü bir kimyasal işlemdir. Bu eşsiz işlemi çıplak gözle göremeyiz. Çünkü bu mekanizma çalışmak için elektronları, atomları ve molekülleri kullanır. Ancak nefes almamızı sağlayan oksijende ve hayatta kalmamız için gerekli besinlerde bu eşsiz kimyasal olayın sonuçlarını görebiliriz.

Fotosentez anlaşılması çok zor kimyasal formüller ve çok hassas dengeler üzerine kurulmuş bir sistemdir. Çevremizde gördüğümüz bütün yeşil bitkilerde, bu karmaşık işlemin gerçekleştiği laboratuarlardan trilyonlarca mevcuttur. Fotosentez sayesinde bitkiler, milyarlarca yıldır durmaksızın ihtiyacımız olan oksijeni, besini ve enerjiyi üretirler.

Fotosentez, Allah’ın yaratma delillerinin en önemlilerinden biridir. Bu işlem, bitkilerin gözle görülemeyecek kadar küçük bir bölümünde meydana gelir. Bitkiler fotosentez yaparken havadaki karbondioksiti yani zararlı gazı alır ve onun yerine oksijen bırakır. Nefes aldığımızda içimize çektiğimiz ve yaşam kaynağımız olan oksijen, fotosentezin ana ürünüdür. Atmosferdeki oksijenin yaklaşık %30'u karadaki bitkiler tarafından, kalan %70'i ise denizlerde ve okyanuslarda bulunan ve fotosentez yapabilen bitkiler ve tek hücreli canlılar tarafından üretilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır. İnsanlar doğadaki bitkileri hiç düşünmeden sürekli yok ederken, oksijenin ana kaynağı olan okyanusları aynı hızla yok edememektedirler. Fotosentez yapan farklı canlıların yaratılmış olması, bitip tükenmeyen bir enerji kaynağına sahip olmamızı sağlamıştır.

Güneş ışını saf enerjidir. Güneşten gelen enerjiyi yemek, vücutta doğrudan kullanmak veya depolamak imkânsızdır. Bu nedenle Güneş’teki enerjinin farklı bir enerjiye çevrilmesi gerekir. İşte fotosentez bunu yapar. Bu işlem sayesinde bitkiler, güneşten gelen enerjiyi daha sonra kullanabilecekleri bir enerji şekline dönüştürür. Bu işlem yapraklardaki "fotosentetik reaksiyon" merkezlerinde meydana gelir. Burada Güneş enerjisi kullanılarak havadaki karbondioksit, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise havaya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır. Bu bitkilerle beslenen insanlar ve hayvanlar ise, bitkilerde bulunan karbonhidratlardan enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.

Fotosentez oldukça karmaşık bir işlemdir. Böylesine karmaşık bir işlem sonucunda tüm canlıların yaşamak için ihtiyaç duydukları besine sahip olmaları Allah'ın sonsuz ilminin ve aklının eseridir:

"Ey insanlar, Allah'ın üzerinizdeki nimetini anın. Gökten ve yerden sizi rızıklandıran Allah'ın dışında bir başka yaratıcı var mı? O'ndan başka ilah yoktur. Öyleyse nasıl olur da çevriliyorsunuz?" (Fatır Suresi, 3)


Konular