Köklerdeki Basınç

Bitki köklerindeki hücrelerin iç basıncı, dış basıncından az olunca bitki topraktan su almaya ihtiyaç duyar. Başka bir deyişle bitkiler, yalnızca ihtiyaçları olduğunda topraktan su alırlar. Bitkinin içindeki basıncın dışarıdaki basınç miktarı ile dengelenmesi gereklidir.

Bu konuyu daha anlaşılır anlatmak gerekirse, bitki köklerinin içinde bulunan suyun basıncı, dışarıdaki suyun basıncından düşükse, bitki topraktan su alma ihtiyacı duyar. Eğer köklerdeki basınç dışarıdaki basınçtan fazla ise bitki, dengeyi sağlayabilmek için bünyesinde bulunan suyu yaprakları vasıtasıyla dışarı atar.

Eğer topraktaki suyun yoğunluğu normalde olduğundan daha fazla olsaydı, bitki topraktan sürekli su alır ve bundan dolayı zarar görürdü. Tam tersi olarak topraktaki suyun yoğunluğu düşük olsaydı bu kez de bitki topraktan hiçbir zaman su alamaz ve yine bundan dolayı zarar görürdü. Her iki ihtimalde de bitki kuruyarak ölürdü.

Görüldüğü gibi Allah bitki köklerini ne eksik ne de fazla, sadece o anki şartlarda ihtiyaç duyulan miktarda basınç ayarlaması yapabilecek bir denge-kontrol mekanizması ile yaratmıştır.


Konular