KADININ PANTOLON GİYMESİ

Önemli olan avretini örtmek olduğuna göre, kadının bunu pantolon giyerek sağlaması yeterli olmaz mı?

Başka bir münasebetle de anlatmaya çalıştığımız gibi kadının giyiminde aranan şartlardan biri de erkek elbisesine benzememesidir. Rasulüllah Efendimiz'in (s.a.s) "Allah kadına benzeyen (kadınlaşan) erkeğe ve erkeğe benzeyen (erkekleşen) kadına lânet etmiştir" hadîs-i şerîfleri, öncelikle giyim-kuşamdaki benzeyişi anlatır. Buna göre erkek gibi pantolon giyinen bir kadın, avretini örtme emrini yerine getirmiş olsa dahî, erkeğe benzememe emrini yerine getirmediğinden günahtan kurtulamaz. Giydiği pantolon dar olur da vücut hatlarını ortaya koyarsa, fitneye (helâl olmayan cinsel duygulara) sebep olacağı için ayrıca günah işlemiş olur.Ancak kadınların "cilbâb"larının (dışlık örtülerinin) altından pantolon giymeleri mahzurlu olmadığı gibi övülen bir uygulamadır. Hz. Ali Efendimizin aktardığına göre: "Bulutlu ve yağmurlu bir günde Bakî'de Rasûlüllah'la beraberdik. Merkebe binmiş bir kadın geçiyordu. Merkepten düşecek oldu da Rasûlüllah (bir ,yeri açılır endişesiyle) ondan yüzünü döndü. Orada bulunanlar: Kadının pantolonu (sirvalı) var (üzeri açılmaz) dediler de Rasûlüllah: "Pantolonlar (sirvaller) edinin. Çünkü onlar en iyi örten elbiselerinizdendir. Kadınlarınızı (avretini) da dışarı çıktıklarında onlarla koruyun." buyurdular." (Hadîsi; Ukaylî, Ibn Adîy (Kâmil'de) ve Beyhakî (el-Edep'te) rivâyet etmişlerdir. Suyûti "zayıf" işaretini koymustur. bk. Münâvi, Feyzu'1-Kadîr I/109-110) Bir başka rivâyette ise, kadının o hâli hoşuna gittiğinden ötürü:

"Allah sirval giyen kadınlara merhamet eylesin." buyurdular.(Hadîsi; Dârakutnî (el-Efrâd'da), Hâkim (Tarihinde), Beyhakî (Su'abul-imânda), Hatîp (el-Müttefek'te) rivâyet etmişlerdir. Münâvî zayıf oluşunu anlatır. bk. IV/22-23) Hattâ bizzat Rasûlüllah Efendimizin de "sirval" satın aldığı rivâyet edilmiş ve kendisinin giydiği bilinmediğine göre, hanımları için satın almış olabilir, denmiştir.(Münâvî, age I/110) Ne var ki, bu her iki hadîs de zayıftır ama, aksi de söylenmediğine göre, bunlarla amel edilmesinde bir sakınca yoktur. Yani kadın dışlığının altından pântolon (sirval) giyebilir. Bunu daha iyi örtünmek için yapmışsa güzel bir iş yapmış olur.Ancak hadîslerde geçen "sirval"ı tamı tamına bugünkü pantolonlar gibi anlamak da yanlış olur. Eğer paçaları görülecekse onları erkek pantolonu paçalarından farklı yapmalıdır. Aslında Anadolu kadınlarının giydiği ve "dizlik" tabir edilen uzun içdonu "sirval" tarifine daha yakındır. (Allah'u a'lem)


--------------------------------------------------------------------------------

23 yorum

Ya İyi de DAR Paçanın

Ya İyi de DAR Paçanın Üstüne Kısa Bir ElBise Giysek OlMaz mı ??

15.12.2011 - Dilara Öztürk

pantolon

pantolon gıymezsek bacak gorunur bu ne ya bumu kacıs yolu kalın corap gıyeceksın arkadas uzun etek uzun pardesu yok pantolon rahat nefsınıze hos gelmedıgı ıcın kabullenemıyorsunuz erkege benzeyen kadından maksat sadece kılık kıyafet degıl calışmak, araba kullanmak bunlar kadınlar ıcın uygun değıl ha calısanda okuyanda giyende benı ılgılendırmez dinimiz naklidir mantiga gore hareket edemeyız haram haramdır zorda olsa kolayda olsa haram oldugunu bılıp yaparsanız ayrı haram oldugunu kabul etmezsenız dınden cıkarsınız

06.12.2011 - dınımız ıslam

sen ucmussun kusura bakma da

kadin calisma ve okumazorunlugu yok ama calisma ve okuma ozgurlugu var dinimizzce ... arabada kullanamazmis yuh artik daha sen beynine bi estetik ameliyat yaptir bence... kimi okuyosun ne yapiyosun blmiyorum ama....sen bu beynini degistir....

08.12.2011 - gülgiller

pantoloon

size katılmıyorum bir kere Peygamber Efendimiz SAV. hadisi şerf çok önemlidir biliyorum ki ayet herşeyden daha önemli tabiki de ama ALLAHU TEALA Peygerinize SAV a itaat edin demekte pantolonda bana göre günah oldığu tam olarsk açıklanamaz çünkü insanların giymi kültürden dolayı farklıdır koskoca Peygamber Efendimiz de SAV. O anlamda değil kendi cinsiyeti esttek yaparak veya giydi olarak kendi cinsiyetini değiştirmeye çalışanblar için söylemiştir . giyimininde önemi var dar pantolon giyebikir ama fazla dar değil önemli olan ALLAH ın kalbimize bakması ve önemli olan temiz ve caiz yerlerin baktırlacak şekilde giymmek . bu anlamı yazan kişiye teşekür ediyom AMA YAZARKEN İMAN KONUSU OLDUĞUNU UNUTMMANIZ GEREKTİĞİNİ VE YAZACAKSINIZ DAHA ARAŞTIRRAK YAZMANIZ GEREKTİĞİNİ SİZDEN RİCA E3DYORUM BU ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU SİZ ERKEK OLABİLİRSİNİZ SİZİN İÇİN PEK ÖNEMLİ OLMAYABİLİR AMA BİR KADIN İÇİN EMİN OLUN HAYATINI DEĞİŞTTİRİ BEN DE AYETTEN BAŞKA KİMSEYE GÜVENMEM HERKESE KAFASINA GÖRE YAZAMAZ BİRDE HADİSİ ŞERİF ÇOK ÖNEMSENMELİ ÖERNEK ALINIZ Kİ ALLAHU TEALA YA TAM İMAN EDİN LÜTFEN ARAŞTIRMADAN DA YORUM YAZMAYINNNN!!!

18.11.2011 - 1ali

pantolon

eskiden araplar uzun elbiseler giyomuş arap erkekler şimdi nasıl olck kadnlarda elbse giyomş erkklerde birisi net olrk açklasın bn darpaçann üstüne dizlerde pantolonüstü giyiyorm günahmı gyileblrmi

03.12.2011 - Ziyaretciyzzzz

siz erkek olarak her gün

siz erkek olarak her gün bir elbise giyin bakalim ondan sonra cevap verin bazi yerler olur ki uzun elbise giymek mümkün degil mesela ben satis elemani olarak depodada calisiyorum merdivenlere biniyorum takilirim düserim falan pantolon 100 defa daha rahat ve kadin pantolon üzerine yeterince uzun bir tunik ya da pardesü giyerse sorun yok ha bir de "pantolon giyen kadin cennete giremez" sözü de cok sacma sirf kiyafete mi bagli hadislere fazla önem vermemek lazim ALLAHIN INDIRDIGI KURANI KERIMI OKUYUN TEK REHBER KURANDIR ne o insangoludan gelen hadisler falan bunlarin hepsi sacma insanin begnini ykiyorlar

24.07.2011 - tghthtztz

kadınların pantalon giymesi ile alakalı

arkadaşım sen beynini bir kontrol ettir bence..ayete inanıyorsun da hadise niye inanmıyorsun..senin insanoğlu diye nitelediğin normal bir insan değil her türlü günahtan korunmuş ALLAH'ın elçisidr..sende beyin proplemi var..

05.05.2014 - abuziddin

Re: siz erkek olarak her gün

allah'a ve resulüne itaat edin diye allahu taala bizleri kur'anı keriminde uyarıyor.ben soruyorum sadece kur'anı alıp hadisleri atarsan kur'anı nasıl anlayacaksın?kur'an bana yeter,kur'anda herşey var diyenler, büyük bir yanılgı içindedir.o zaman bana namaz abdestini ve namazın nasıl kılınacağını tarif eden eyeti göster.bunları bize tarif eden hazreti peygamberdir.kur'an ve sunnet et ile tırnak gibidir, bunları birbirinden ayırmaya çalışırsanız kur'anı anlayamazsınız.2.si islamda reform yapmaya çalışan din düşmanlarının oyununa gelmiş olursun vesselam.

23.09.2012 - Zehirliok Ziyaretçisi

pantoloon1

seze tam olarak hak vermiyorum hadişi şerifler boş değil ALLAH ın Resulünün mübarek sözleri çok değerlidir siz ALLAH iman ediniz ve Peygamberede inanınz kati sureçte tam İMAN etmiş olmassınınz unutmayın kiii Peygamber Efendimiz SAV. rehperdir ALLAH IN en değerli kuludur daha dikkatli konuşun lütfennn

18.11.2011 - 3emasss

HADİSLER

SİZE KATILIYORUM TA Kİ ŞU SÖZÜNÜZE KADAR 'HADİSLERE FAZLA ÖNEM VERMEMEK LAZIM'.KURAN TEK REHBERDİR SÖZÜNÜZ DOĞRU AMA BAZI ŞEYLER KURAN DA DİREKT OLARAK AÇIKLANMAZ. BURADA HADİSLER DEVREYE GİRER. SİZ HADİSLERE İNANMAZSANIZ NAMAZ KILAMAZSINIZ. ÇÜNKÜ NAMAZIN KILINMA ŞEKLİ HADİS VE SÜNNETLERLE BELLİ OLMUŞTUR. HAKEZA KURAN DA SADECE 'NAMAZI KILIN;MUHAKKAK Kİ NAMAZ KİŞİYİ KÖTÜLÜKLERDEN ALIKOR.' DİYOR. AMA NAMAZIN ŞEKLİ HAKKINDA HERHANGİ BİR BİLGİ VERMİYOR. O ZAMAN BURADA TEK DAYANAĞIMIZ PEYGAMBER EFENDİMİZ YANİ SÜNNET VE HADİS DEVREYE GİRİYOR.PANTOLONA GELİNCE VÜCUT HATLARINI GÖSTERMEDİKÇE PROBLEM YOK. CENNETE KİMİN GİRECEĞİNİ DE SADECE ALLAH BİLİR. İYİ GÜNLER DİLİYORUM.

15.09.2011 - MT

CVP:siz erkek olarak her gün

Vermeyince mabud neylesin mahmut demişler. Adama padişah acımış yoluna altın atmış o gün başka yoldan geçmiş. Ekmeğine altın koymuş, gelen dilenciye vermiş. bakmış olmamış hazinesine çağırmış eline kürek vermiş adam ters tutmuş bir kuruş bile alamamış..

Hadislere kurana islama anlayabilmek nasip meselesi. İş vs nedeni ile giyilen elbiseler zaruret kısmına girer. Hadislerde ne giydiğin değil tam tersi erkeğe benzemeye çalışan kadın, ya da kadına benzemeye çalışan erkek lanetlenir.. Giyim de bunun parçasıdır. Kadınsan kadın gibi, erkeksen erkek gibi durmalısın. Nanoş olursa zebaniler de seni nanoş yapar diyor..

24.07.2011 - vermeyince mabud

kadinin pantolon giymesi konusunda lutfen yanit

ben cok pasakli biriyim surekli uzun etege basip basip duruyorum boyle olunca her namaz etek degistirmek zorunda kaliyorum...diz altina elbise ve altina pantolon giyinerek tessetur saglanir mi namazda ozellikle kisin camurlara batcagim biliyorum lutfen yardim edin

20.08.2011 - kül kedisi

Re: kadinin pantolon giymesi konusunda lutfen yanit

topukta olması gerek namaz kılarken ben de çok araştırdım

04.06.2012 - Zehirliok Ziyaretçisi

Kadinlarin pantolon giymelerinde sakincasi varmiydir ?

Selamunaleykum,
ben tam anlayamadim o pantolon konusunu.
Kadinlarin pantolon giymesinde ama üstüne uzun birsey giymekde zarar var miydir ?
desteginiz icin simdiden tesekkür ederim

Büsra (13 yasinda)

12.07.2011 - buesra

buesra Kardeşim...!

Hanımların giyim kuşamında birinci ölçü tesettür ise, ikincisi de erkek giyimi olmaması,erkek giyimine benzememesidir.

Peygamber Aleyhisselam Buyurur ki :

Erkeklere benzeyen kadınlara ve kadınlara benzeyen erkeklere Allah lanet etsin” (Taberani)

“Kadın elbisesi giyen erkeğe, erkek elbisesi giyen kadına lanet olsun” (Hakim)

Yukarıdaki hadis-i şerifler öncelikle giyim-kuşamdaki benzeyişi anlatır. Buna göre erkek gibi pantolon giyen bir kadın, avretini örtme emrini yerine getirmiş olsa dahi erkeğe benzememe emrini yerine getirmediğinden günaha girmiş olur. Giyilen pantolon dar olup vücut hatlarının ortaya konması, fitneye (helal olmayan cinsel duygulara) sebep olacağından dolayı ayrıca günah unsurudur.

*********************************
Velilerin sözleri, ab-ı hayatla dolu, saf, dupduru bir ırmak gibidir. Fırsat elde iken ondan kana kana iç de gönlünde manevi çiçekler,güller açsın...!

16.11.2011 - Kaside-i Bürde