Haram Sevgi


“Asâ-yı Musa’nın Beşinci Meselesindeki, ‘haram sevmekte bir kıskançlık elemi ve firak elemi ve mukabele görmemek elemi vardır’ ne demektir? Açıklar mısınız?













Her insanda kıskançlık damarı vardır. Keza, sevdiklerinden ayrılma söz konusu olduğunda bundan elem duymayan insan yoktur. Ve keza, sevgisine karşılık görmeyen insan da bundan ıztırap duyar. Bu hisler ve duygular doğaldır ve her insanın fıtratında ortak olarak yerleştirilmişlerdir.












Haram seven insan, bu ortak duyguların verdiği ıztıraplarla çok acılar yaşar. Çünkü haram işleyen, gümrükten mal kaçıran insana benzer. Başka hırsızlar da çıkacak ve aynı mala, aynı anda başka eller de uzanacaktır. Kendisi kadar harama tamah eden başkaları da vardır. Ve işin tehlikeli boyutu, haram sevmekte hak değil; güç esastır. Güçlü olan, varlıklı olan, yakışıklı olan harama daha çabuk ulaşır ve zayıf olan kıskançlığı ile kahrolur.












Öte yandan, haram sevgi, büsbütün ayrılık demektir. Sevgi bittiği anda ayrılık başlar ve hançerden okunu haram işleyenin kalbine saplar. Keza haram sevmekte, sevdiğin kişinin seni sevme zorunluluğu ve borcu yoktur. Bu bakımdan mukabele etmez. Bu da haram severin yüreğini yakan bir diğer hançerdir.







Fakat helâl ve meşrû sevgilerde bu ıztıraplar yoktur. Çünkü:











1-Helâl sevgide güç değil, hak esastır ve senin nikâhında olan birisine başka eller uzanmaz. Çünkü hakkı yoktur! Bu durumda kıskançlığa gerek kalmaz. (Herkesin kendi eşini harama karşı kıskanması başkadır.)













2-Helâl sevgi meşrû olduğundan ayrılık elemi vermez. Çünkü helâl sevgiler Cennete kadar ve ebedî Cennette dahi yaşanmayı hak eden saygın ve Allah katında makbul sevgilerdir.









Bu bakımdan, helâl sevgilerde fanilik damgası yoktur. Çünkü helâl sevgi, Allah’ın izin verdiği ve razı olduğu sevgi olduğundan, üzerinde ebediyet mührü vardır, insana huzur verir ve insanı harama karşı ilgi duymaktan kurtarır.











3-Helâl sevgide sevdiğin kişi de seni sever. Çünkü sevgin makbuldür. Karşı tarafa zarar verici değildir. Bilakis, karşı tarafı koruyucu ve şefkat edicidir. Bu açıdan, makbul bir sevgi, makbul ölçüler içinde mukabele görür. Bu da kişiye lezzet ve huzur verir.


2 yorum

ben ne yapıyorum

arkadaşlar yardım edin cıkmazdayım canımdan cok sevdigim cocukluk arkadaşım hiç aryı yaşamadıgım gunum olmayan kardeşim dedigim dostumun bacısına aşık oldum ve 3 yıldırda seviyorum ama ne kıza seni seviyorum diye biliyorum neden dostuma bacını seviyo diye biliyorum hergun duşunuyorum nasıl soyleyecegim nasıl acıla bilirim diye kıza bana sıcak davranıyor kız amam hangi yonden davranıyor bilmiyorum ne yapmalıyım dostlar yardım edin

22.06.2013 - Zehirliok Ziyaretçisi

Re: Haram Sevgi

iyi de helali buluna kadar,zaten haram şekilde seviyor ki seven.yani,arada bir engel varsa zaten aşk var ve canlı kalıyor.yoksa,evliler niye eşlerini aldatsın ki,niye gözü dışarııya kaysın ki?bana biraz saçma geldi burada söylenenler,yani hepsi olmasa da bi kısmı.ayrıca,o zaman günümüzde kimse,hiçbir insan helal sevgi beslemiyor o halde!mutlaka evlilik öncesi bi şeyler,bi bakış,bi argo,bi süzüş geçiyo mutlaaka.o yaşananlar ne oluyor peki?sadece güçlü olan kazınıyor haram sevmede denmiş ya,bu evlilik öncesi yaşanan şeylerde,evlilik gibi birşeyin de başlangıcında var ki!paran,rütben,gücün,yakışıklılığın,itibarın varsa kızlar sana;'evet'diyor.bunun aksini iddia edebilecek var mı?helal sevgiyi,önce haram sevgiyle yola çıkarak buluyoruz.....

11.11.2012 - anlamsız

Konular