GÜNAHIN BAŞLANGIÇ YERİ NAZAR

Nazarlarınızı haramdan koruyun

"Sedd-i zerâî", fenalıklara ve günahlara götüren yolları tıkama, harama sebep olabilecek fiillerden kaçınma demektir. Mesela, zina büyük bir günahtır. Harama nazar bu günaha götüren bir sebep olduğu için o da günahtır ve yasaklanmıştır.

Bunun için, Kur'an-ı Kerim, "Zina etmeyin", "Yetim malı yemeyin" emrini ifade ederken "Zinaya yaklaşmayın", "Yetim malına yaklaşmayın" şeklinde seslenmekte ve neticede günaha götürebilecek atmosferden uzak durmayı emretmektedir.

Evet, göz görür, kulak dinler, dil telaffuz eder; görülen, duyulan ve söylenen şeyler zihinde kurgulanır; tahayyül tasavvura dönüşür, o da gidip taakkulle belli bir kalıba dökülür, bir kılıfa girer.. ve sonra bu vetire insanın iradî davranışlarına tesir eder; el tutar, ayak gider... Dolayısıyla, daha tahayyül durağında iken günahın önü kesilmeli; onun tasavvura ve sonrasına ulaşmasına mani olunmalıdır. Mesela; harama nazar önü alınabilecek ve iradeyle kaçınılabilecek bir tehlikedir. Biraz gayret etseniz bakmamaya katlanabilirsiniz. Gözünüze ilişen çirkin bir manzaradan sıyrılma, iradenizin belini bükebilecek kadar büyük bir yük değildir; gözünüzü kapamaya irade gücünüz yeter. Fakat, nazarlarınızı haramdan çevirmez, kendinizi o işe salar ve bir "bakma tiryakisi" olursanız artık geriye dönme ihtimaliniz azalır. Hele bir de gözünüzden zihninize akan manzaraları tasavvurla, taakkulle besler ve büyütürseniz sahilden ayrılmış sayılırsınız. Ondan sonra geriye dönmek çok daha büyük cehd ü gayret ister. Şair bir arkadaşımın, "İsyan deryasına yelken açmışım, kenara çıkmaya koymuyor beni" dediği gibi, Allah muhafaza, o günah deryası, dalgaları arasında sizi evirir çevirir ve kıyıya çıkmanıza izin vermez.

Tam günah eşiğinde ve uçurumun kenarında iken geri dönebilen ve büyük bir felaketten kurtulan yiğitler de yok değildir. Mahşerin dehşet verici tehlikelerinden Allah'ın gölgesine sığınarak korunacak olan yedi grup insan anlatılırken, böyle bir iffet kahramanına da işaret edilmektedir. Zira namus ve haysiyetini muhafazada fevkalâde hassas ve şehevânî isteklerine karşı alabildiğine kararlı o babayiğit, güzellik ve servet sahibi bir kadının günaha davetini "Ben Allah'tan korkarım" çığlığıyla reddedebilmiş ve irade ile aşılamaz gibi görünen bir akabeyi aşabilmiştir. Evet, iffetli bir insanın ortaya koyduğu böyle bir kahramanlık herkese müyesser olmaz. Bu haller, çok istisnaî olan irade zaferleridir. O türlü durumlarda devrilmeme her insanın ulaşabileceği bir başarı değildir. Pek çokları o kaygan zeminlerde ayakta kalamaz ve yıkılır. Dolayısıyla, daha o noktaya kadar götürmeden meselenin önünü almak gerekir.


3 yorum

haram işlemekten çok ona yaklaşmamak önemli

Kıymetli Tahkik,
Yukardaki ana yazıda da belirtildiği gibi harama götüren yollardan mümkün olduğunca uzak kalmak haramın yolunu kesecektir.
Ama lütfen karıştırmayalım söylediğiniz şeylerin birçoğuna katılıyorum.Giyim kuşam hal ve harekette biliyoruz ki insanlar öğrenmeden yaşamaya başlıyorlar ve çoğu zaman da ortaya bir yazınızda belirttiğiniz gibi başı kapalı ama açık insanların garabetleri çıkabiliyor.
Ama aslolan kendimizi ve tanıdıklarımızı bilgilendirip harama(bataklığa)götüren yolların önünü kesmek olmalı.

01.05.2008 - PARATONER

başörtülü bir öğrencinin İbretlik bir olayını anlatayım sizlere

Bu yazıyı gazeteden kesip almıştım,harama nazar ile alakalı bir yazı yazarken buradaki fikirlerden faidelenirim diye düşünmüştüm,siz yayınlamışsınız,güzel olmuş ama bazı şeylerin vücuda gelmemesi yine bazı şartlara bağlıdır.yazmayayım diyorum ama mecbur kalıyorum yazmaya,
arkadaş harama nazar etmemek için en mühim şart kadın ile erkeğin aynı ortamda bulunmaması değilmidir.kadın ile erkek aynı ortamda okumak ve çalışmaktan dolayı nasıl gözlerini muhafaza edebilir ki ,bataklığın olduğu yerde sinekte olur,bu kaçınılmazdır.
etkileşim olduğu sürece bakışlar her zaman zinaya fidanlık edecektir.bugün üniversitede okuyan bayanların aşk dedikleri günahlar hep göz ile başlamamışmıdır.bugün müslüman bayanların flörte düşmesinde gözün payı küçükmüdür,
başını açarak okuyan bir bayanın bütün güzellikleri ortaya çıkınca erkekleri kendisine bakmaktan nasıl alıkoyacak,nasıl dikkatlerin kendi üzerine dönmesini engeleyecek,namahremin iştihasını açacak bütün güzelikler ortada iken nasıl haramdan kaçınılacak,hele bir hocanın tesettürde renk önemli değil,estetik te olmalı sözleri nasıl bir tezattır,hem harama nazar etmeyin diyor hemde tesettürde estetik olmalı diyor,bu tezat değilmi,namahremin iştihasanı açmamalı diyor üstat hazretleri tesettür için.
sizlere ibretlik bir hikaye anlatayım üniversitede okuyan bir solcu çocuk okulunda okuyan ama ayrı bölümde okuyan türbanlı bir bayana güzelliğinden dolayı asılıyor,kız yüz vermiyor ,kız yeşil gözlü beyaz tenli güzel bir kız,solcu çocuk kıza bir gün gelip hangi bölüm ve sınıfta okuduğunu soruyor.kız ne yapacaksın sınıfımı diyor,çocuk kızı aşağılar bir tarzda merak ediyorum şu yeşil gözlerin beyat teninin altında sırı bir saç mı var yoksa siyay bir saçmı,başörtüsüz olduğun zaman nasıl bir güzelliğie sahip olduğunu merak ediyorumda gelip göreyim başını açıp içeri girdiğin zaman.
işte kardeş harama bakma demekle iş bitmiyor birde harama baktıracak ortamlardan kaçınmak önemli olan.başını açan şeytanın zehirli ok bakışlarına da maruz kalacak,hem günah kazanacak hemde başkalarını günaha atacak,
Alimlere tavsiyem erkeklerle bayanlarında aynı camide yan yana ,omuz omuza namaz kılıp,aynı camide kuran öğrenmeleri için fetva versinler,nasıl olsa okul ve iş için verilmiş,okumayı bırak baş açmaya bile fetva verilmiş,ne olacak okulda bir şeycikler olmuyorsa cami gibi kudsi ulvi bir yerde de bir şeycikler olmaz,

Boş ve abes sözlerin maskaralığını yapmaktansa
güzel sözlerin hamallığını yapmayı tercih ederim.

31.01.2008 - tahkik

Re: başörtülü bir öğrencinin İbretlik bir olayını anlatayım sizl

Başörtünün altındaki güzellikten sanane!niye merak ediyorlar ki anlamış değilim

18.04.2013 - zehirli ok

Konular