Sevmeden evlilik olur mu?

Soru : Ben elektronik mühendisliğinde yüksek lisans yapan ve bir özel işletmede mühendis olarak çalışan 24 yaşında evlilik arifesinde bir gencim. Evlilikte birinci önceliğim ve olmazsa olmazım dindar bir hanım olması. Ama ikinci önceliği belirlerken gerçekten çok zorlanıyorum. Bu öncelikler arasında ailemin özellikle istediği (maddi durumumuzun da çok iyi olmaması dolayısı ile) eş adayının ailesinin varlıklı olması. Bir ikincisi benim nefsi arzum dolayısı ile eş adayının fiziki olarak güzel hatta çok güzel olması. Bunun bir nedeni de evlendikten sonra eşimin güzelliği nefsimi tatmin edemeyecek durumda kalması halinde gözümü haramdan sakındıramam korkusu. Birde siyasi görüşlerime uygun biri olmasını istiyorum. Bu saydığım son üç özellikten üçüne de sahip birini bulamayacağım için hangisine göre bir seçim yapsam karar veremedim.
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Selam ve dua ile.








Cevap : Birinci önceliği inandığınız gibi, inanan ve yaşayan birine vermeniz son derece önemli. Zira yazıda da belirttiğimiz gibi iman ve inanç tüm yaşam şeklimizi detaya kadar belirleyen bir sistemdir. İnandığınız gibi yaşamaya çalışan eş adayı bulmanız daha ilk günlerden evliliğinizi kolaylaştırır ve bu durum zamanla evliliği huzura taşır. İkinci özelliği ailenizin maddi durumunun iyi olmaması, sizi eş adayının ailesinin maddi durumunun iyi olmasına yönlendirmiş bu çok ilginç.






Eğer mütedeyyin bir gençseniz, çok iyi bilirsiniz ki evlilikte ekonomik sorumluluk öncelikle erkeğe aittir. Ayrıca inanan bir genç gerekli çalışma ve gayretiyle bilir ki rızk Allah’tandır.





Eş adayının ailesinde refahı aramak pekte uygun olmayan bir davranış. Ayrıca eş adayının “fiziki olarak güzel hatta çok güzel “ olmasını istiyorsunuz. Hiçbir zaman bir erkeğin karısının çok güzel olması erkeğin gözünü haramdan sakındırmaz. Zira güzellik bir bütündür. Sadece fiziki güzellik yeterli değildir. Güzellik ancak fiziki, sözel, davranış, görgü bütünüyle oluşabilir. Fiziki anlamda çok güzel bir bayan görsel anlamda sizi rahatlatabilir ama gözünüzü haramdan sakındıramaz. Bana göre sahip olduğunuz iman, inanç ve hayata bakış açınız iradenizi yönlendirecek gücü size kazandırabilir.





Hiçbir zaman davranışımızı dışarıdaki bir başkası yeterince yönlendiremez. Ancak kendi iç dinamiklerimizi yönlendirerek (iman, inanç ve hikmetli bakış) nefsimize hakim olabiliriz. Saydığınız üç özelliğe de uygun birini tabi ki bulabilirsiniz. Fakat hangisine göre bir seçim yapsam diyorsanız inancınız ne olursa olsun inancınız doğrultusunda seçim yapın derim.






Soru : Ben 24 yaşındayım. Evlenmek istiyorum. Tabiki dini bir vecibe olduğü için acele etmeye çalışıyorum. Bu konuda kendi kendime çok düşünüyorum. Bugün yazınızı okudum. Teşekkür ederim. Çok güzel öneriler bunlar. Ama kişi kendi isteklerini bilmiyorsa ve onları çıkarmaya korkuyorsa?? Ne yapmalı.. ??? Kendimi her konuda yeterli hissediyorum yani her konuya bir çare bulabilirim sadece kiminle veya nasıl biriyle evlenebilirim ona bir türlü karar veremiyorum. Yani nasıl bir kadın seçmeliyim bilemiyorum. Etrafımda o kadar yanlış dolu evlilik var ki. Ben de onlardan birini yapmaktan korkuyorum. Bunun olmasını istemiyorum ama sadece benim düşünmemle olacağını da zannetmiyorum onun için çok seçiciyim heralde. Siz bana yardım edebilirmisiniz? Biliyorum böyle bir terapi sakıncalı veya işe yaramaz ama yazınızı görünce size açılmak istedim bana cevap verirseniz çok mutlu olacağım. Bana kesin karar vermem gereken şeyin ne olduğunu gösterirseniz bahtiyar olacağım.





Cevap: Sanırım sorununuz kendinizi tanımamanızla alakalı. Eğer kendi duygu ve düşüncelerinizi yeterince analiz etseydiniz sanırım az çok öncüllerinizi belirleyebilirdiniz. Kendinize yaşadığınız her olayla alakalı bir takım sorular sorun. Örneğin, a olayı hakkında ne hissediyorum , ne düşünüyorum gibi. Evlilikte sizin için ne önemlidir?




Mesela;
- Güven mi?
- Sevgi mi?
- Hayattan beklentiniz ne ?
- Evlilikten beklentiniz ne?
- Eşinizden beklentiniz ne?





Bu sorularla kendinizi tanımaya öncelik verin. Nasıl birini istediğinizin anahtarı kendi dünyanıza dair bilgilerinizdir. Bu bilgileri elde etmenin yolu da duygu ve düşüncelerinizden geçer.





Her konuda önce gözünüzü ruhsal dünyanıza çevirip ne hissediyorum ne düşünüyorum diye daima kendinize sorular sorun. Bu durum size ruhsal anlamda farkındalık kazandıracaktır. Her farkındalık da kendinizi keşfetmeye yarayacak.





Soru : Çok sevdiğim biri var şu an hayatımda. Onu tanıdıkça daha çok seviyorum. O her ne kaar duygularını saklasa da sürekli arayıp sorması bana ilgi duyduğunu gösterir. Ancak benden 4 yaş büyük. benim için sorun olmamasına karşın o bunu sorun ediyor. Sanırım "çevre ne der?" düşüncesi hakim. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Ona nasıl yaklaşmam lazım?








Cevap : Yaş konusunda yazımda da söz ettiğim gibi teorik yaklaşmak istemiyorum. Zira ilişkideki dinamikler yaş faktörünü etkiler. Bazen çok sevdiğiniz, çok anlaştığınız birisi sizden büyük ya da küçük olabilmekte. Önemli olan “çevre ne der?” değildir. Zira çevre siz anlaşmazlığa düştüğünüzde müdehale eder ve kendilerince aradıkları anlaşmama faktörlerine yaşı da eklerler. Oysa sizin ilişkideki mutluluğunuz bazen ötekilere “bu da olabiliyormuş” u hatırlatır. Peygamber örneğinde olduğu gibi. Yaş konusunda bana göre iki yetişkin insan kendi duygu ve düşüncesini dikkate alarak karar vermeli “kim ne der” diye değil.







Soru : Hayırlı günler yasemin hanım… haber7.com daki evlilikte eş seçimiyle ilgili yazınızı dikkatle okudum. 20 yaşında bir genç(erkek) olarak bu türlü mevzuları bizim için hakikaten önemli ve bir o kadar da biraz korku ve şüpheyle yaklaştığımız bir mesele olarak görüyorum.. Her insan evleneceği kişiyle hiçbir sorun yaşamak istemez. Bunun için de bir çok konuda aynı fikre sahip olmaları eşler açısından önemli olarak görüyorum. Yaklaşık 1 senedir konuştuğum ve sevdiğim bir insan var... Karakter olarak ben ağır başlı ama o haraketli bir insan. Bana öyle geliyor ki uzun süredir bazı duygularını bastırıyor, yani yaptıklarını ben istediğim için yapıyor, aslında olduğu gibi değil, benim olmasını istediğim gibi davranıyor. Bana çok bağlandı ve hep seni kaybetmekten çok korkuyorum diyor. Şöyle düşünüyorum ki; o bende eşi olarak düşündüğü kişideki hemen hemen tüm özellikleri buldu; ama ben eşim olarak düşündüğüm bir insandaki tüm özellikleri onda tama manasıyla bulamadım. Bu da ufakta olsa tartışmamıza neden oluyor ve doğal olarak bu tartışmalar onunla ilgili oluyor. Bu noktada ileride evlilik hayatında bu ciddi sorunlara yol açar mı? Bastırdığı duyguları bir gün patlama noktasına geldiğinde nasıl bi durum bizi bekliyor bilemiyorum.. Bana fikirlerinizle, düşüncelerinizle yardımcı olursanız çok minnettar olucam.. çok ihtiyacım var!







Cevap : Sizin ağırbaşlı eş adayının hareketli bir insan olması aslında olumsuz bir durum değildir. İnsanlar genelde benzer özellikler yerine tamamlayıcı özellikleri tercih ederler eş seçiminde. Belirttiğiniz gibi bastırdığı duygular neler, hangi davranışları siz istiyorsunuz diye yapıyor? “olduğu gibi değil, benim olmasını istediğim gibi davranıyor” diyorsunuz.








Her ilişkide doğal olmak en doğrusudur. Çünkü günün birinde sizin memnun olduğunuz şekilde davranmak onu yoracaktır ve istediği gibi davranmaya başlayacaktır. Tabi bu durum onun en doğal hakkı olmasına rağmen belki de siz bu doğallığı kabul edemeyeceksinizdir haklı olarak. Çünkü size alıştırdığı davranış şekli zaman içinde değişebilir. Lakin onu yeterince seviyor olsanız size benzeyen ve benzemeyen yönleri ile daha kolay kabul edebilirsiniz. Bence ona karşı ne hissettiğinizi iyice anlayıp öyle karar alın.







Ayrıca aradığınız tüm özellikleri bir kişide bulmanız mümkün değil, sizin için öncelikli faktörleri göz önünde bulundurarak tercih yapın. Yoksa hiçbirimiz tüm aradığımız özellikleri evlilikte tabi ki bulamıyoruz.









Soru: 1982 dogumluyum. Yazınızı şimdi haber7.com'da okudum. Ben nişanlı bir gencim ve kismetse eğer 29 nisanda düğünüm olacak. Çok karışık ve bunalımlı duydular içerisindeyim. Korkuyorum açık söylemek gerekirse kafam allak bullak. Her meseleyi çok kafama takıyorum ve şu anda resmen bunalımdayım. Düğün gününü belirledik ama korkular içerisindeyim. Sevdiğim nişanlımı ve severek istettim onu. İlk zamanlarda kuşlar gibi uçuyordum ama zamanla sanki korkular belirdi içimde. Askere gittim geldim. Yaklaşık 1,5 yıldır nişanlıyız. Askerden geldim ve nişanlım bana surekli eski Kenan ne oldu diyor, eskiden böyle değidin sen diyor. İnanın durumum hiç iyi değil. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum? Ailemin maddi durumu pek iyi değil. Sanki evlenerek onlara ihanet ettiğimi düşünüyürum gibiyim. Lutfen bana akı verin...









Cevap: Meselenize somut anlamda hiç deyinmemişsiniz, o yüzden bir şey söyleyemiyorum. Ama bu kadar zihniniz dağınıksa bir uzmana başvurmanız en doğrusudur. En azından sorun nedir ne yapabilirim diye kendinize göre doğru cevaplar bulduğunuzda evlilik kararı alın.








Soru : Sevmedigim biriyle evlenmem ne kadar dogru? Alışırsın diyorlar, sizce sevmeden bir evlilik yapılır mı? Karşımdaki çok anlayışlı, belki dört dörtlük birisi ama sevemiyorum.. Cevap yazarsaniz sevinirim...






Cevap : Kişi evleneceği adayda her şeyden önce eş adayına dair ne hissettiğinden emin olmalı ve bana göre bu duygu önce güven sonra sevgi olmalıdır. Sevmeden asla evlilik yapılmamalı, zira sadece sizi seven biri ile evlendiğinizde eğer zamanla aranızda sevgi filizlenmemişse yaptığı her davranış, söylediği her söz ve tutum sizi olumsuz yönde etkileyecek ve istemeden sizi seven ve size halisane duygular besleyen birini üzmüş olursunuz ki, sanırım bu durum vicdani ve ahlaki anlamda sizi rahatsız eder.





Sevmiyorsanız dörtdörtlük birisi diye tarif ettiğiniz kişiyi ileride üzmemeniz daha doğrudur. Düşünün bu insan tüm iyi davranışlarına rağmen iyi bir evlilik yapmadığında belki de dönüp kendini suçlayacak ve çok daha kötü olumsuz duygularla baş etmeye çalışacaktır. Eş adayını böyle bir geleceğe mahkum etmemeniz en doğru tercihiniz olacaktır.







Evlilik gibi ciddi bir kurum belki sevebilirim diye başlamamalı. Öncelikle sevgi ve güvenle başlayan ilişkilerin çok daha sağlam olacağı unutulmamalı.

PSİKOLOG:Yasemin Uçal


12 yorum

nişan arefesi

profesyonel destek almaya karar verip araştırma içersine girip yazılarınları okuyup yazmadan geçemedim. verdiğiniz hizmetten ötürü şimdide çok teşekkür ederim ALLAH razı olsun. benim, herşeyin ilkini güzelliklerii olumsuzlukları mutluluğu mutsuzluğu yaşadığım uzun suren bir ilişkim oldu (4 sene). sonrasında 2-3 yıl kimseyi sevip bağlanamadım karşıma çıkanları hep yetersiz gördüm beğenemedim.. karşıma hem fizik hem yüz güzelliği olarak çok ta beni tatmin etcek değerlerde olmayan fakat bana çok değer veren herşeyimle ilgilenen resmen beni hayata yeniden hazırlayan bir yapıda bende 1 yaş büyük biryle karşılaştım zamanında başından talihsiz bir olay geçmiş birisi... uzun zaman hayatında kimseye yer vermemiş.. ben ilk zmaanlarda anlaşamadığımız konulkarda kestirip atıyodum halaada öyleyim ama o hep alttan alıp çözum bulmaya çalışan taraf oluyodu. sabırlı saygılı seveecen aile büyüklerine bağlı yani kısacası çoğu meziyeti benm evlilik kriterlerime uyuyodu fakat gereksiz durumlarda ani çıkışları şaşrtyodu geriliyodum.. gel zaman git zaman nişanlandık ailesinin içine girdikten sonra herşey çok farklılaştı benim pekte beğendiğim bi aile yapısı yoktu ama sevecen insanlardı ailesinin içersinde bira farklılaşıyodu daha neşeli istekli oluyodu... yaptığı fedakarlıklar bazen gerçekten büyük fakat o fedakarlıkları yapan birinin asla yapmıycağı ufacık hatalar yapınca ben tahammül edemiyorum b'bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' dedirtcek şeyleri çok sık yapması beni yıprattı ve evlenirsek te böyle şeyler yasarsak ben mutlu olamıycağım korksyla artık rahat yaşayamıyorum... hevesim kırıldığında bambaşka bi insan oıluyorum onu da üzüyorum kırıyorum ama bu fıtrattan çıkamıyorum değişemiyorum değişemedikçede onu üzüyorum üzüncede üzülyorum ama tekerrür haddinden fazla... ilk zamanki hislerimede sahip değilim başım iki elimin arasında kara kara düşünmekten ne işime ne hayatıma gerekli özeni gösteremez oldum... şu an hoşlanmıyorum ondan silah zoruyla yanında duruyomuşum gibi hissedyorum görştğümüz anlarda ve görüşme isteğim yok fakat bitiremiyorumda ilişkimi çünki kıyamıyorum ona sevgimi merhametmi bilmiyorum kafam çok karışık ne yapmalıyım evlilik öncesi danışmanlık hizmeti alamyı düşnyorum ne önerirsiniz ve sizce ne durumdayım ben?

20.05.2013 - brk

CVP:nişan arefesi

hissettiğiniz duyguları hiç bir danışman anlayamaz. evlendikten sonra değişir mi? geleceği kimse bilemez fakat hayatınız bunu deneyecek kadar çok uzun değil. heleki çocuk olduktan sonra olay katlanma moduna geçer. ve asla karşı taraf sizi nasıl incittiğini neden incittiğini kırdığını düşünmez tam tersi sizin onu kırdıklarınızı size söyler.

evlilikler genelde bir tarafın yoğun fedakarlıkları ile ayakta durur. diğer taraf ya sefasını sürer ya da nankörlüğüne devam eder.

yaşınız hayatınız ve şartlarınızı göz önünnde bulundurun ve onsuz bir kaç hafta ya da ay geçirin. dönüp tekrar ilişkinizi yoklayıp son kararı veriniz..

biraz uzaklaştığınızda manzara daha canlı önünüze gelecektir.

23.05.2013 - çile

uygunmu ayrılmam

hocam ben ısınamadım belki zamanla sewerim diye ewlendm nefsi olarakta yanlışlara girince ewlilk kurtarır dedim ama öyle olmadı yine ısınamadım.yaş farkımız var 9 yaş denklik yok ve eşim çok akıllıca davranmıyo hertürlü yüönlendrmeye açık ailesi problemli ayrılmam uygunmu ne dersiniz..

09.09.2011 - Ziyaretcihakan ank

Nişanlıyım nişanı atmam için psikolojik baskı görüyorum

Merhaba,ben nişanlı 25 yaşında bir kızım.Nişanlım 32 yaşında.Şu anda bir firmada askeri ücretten biraz daha yüksek bir maaşla çalışıyor.Ben işsizim şu sıralar.Nişanlımın boyu benden kısa bazı akrabalarım yanıma yakışmadığını kazandığı paranın az olduğunu benim güzel olduğumu ileride daha iyisini bulabileceğimi söyleyip duruyorlar.Onlara göre ileride çok mutsuz olacakmışım.Halbuki ben mutluyum nişanlımı seviyorum çokta iyi anlaşıyoruz.Kendimi onun yanında çok rahat hissediyorum.Biraz maddi konudan dolayı endişeliyim sadece.Benim bu baskılar psikolojimi etkiliyor ve ilişkime de ister istemez yansıyor.Yani boyu benden kısa fazla para kazanamıyor diye nişanımı atıyım vaz mı geçiyim.Hayallerimiz ideallerimiz var birlikte kurduğumuz belki maddi açıdan çok rahat olamayacağız ama Allah büyüktür diye düşünüyorum.Bana yardım ederseniz çok mutlu olacağım.Psikolojim bozuldu ben mutluyken mutluluğumu kursağımda bırakıyorlar.Yardım edin

07.09.2011 - Sevilay222

Yaş ve maddiyat ciddi sorun

Maddiyatı kimse garanti edemez ki.. Farz etki holdingleri olsun. Kriz hiç mi vurmayacak.. Evet kazancının düşük olması gözle görülen gerçek, ama yüksek kazanclı biri ile evlenip mutsuz olmaktansa seven biri ile evlenmek güzel bir tercih olur..

Sizi ileride mutsuz edecek tek gerçek şu; sen bu gerçeği görerek aslında bir fedakarlık yapıyorsun. O kişinin bunu hiç görmeyip havalarda olması ve seni beğenmemesi olacaktır.. Ama tam tersi kıymetini bilim sahiplenirse cok mutlu olursun..

Başkalarının dediklerine bakma, karakter, huy ve azim çok önemli. Kaldı ki yaşın 20 olsa hadi daha bekle denir. 25 yaştan sonra zengin biri sana aday olacaksa senin de artı özelliklerin çok olmalı. Parası olan adam gider 18'inde 20'sinde kız alır.

07.09.2011 - yaşlı

lütfen yardım a dostlar

6 yıllık bir ilişkim var ama bunun son 5 yılı, ayrı şehirlerde olduğumuz için yılda 3-4 kez ve 2-3 günü aşmamak kaydıyla görüşüyorduk. evlilik noktasın kadar gelindi. kurban bayramı'ndan sonra istemeye gidicez. kafam karmakarışık çünkü 4 ay önce bir yeni iş yerimden bir kız ile tanıştım. başta her şey normal arkadaş formatındaydı. o da 7 senelik bir ilişkisini yeni bitirmişti. üzülmesin diye ona sürekli destek veriyor, yanında olmaya çalışıyordum. bir süre sonra baktım ki, kız arkadaşımla uzun süredir uzakta olmamızın verdiği boşlukla da yakınlaştığımızı hissettim. çok mücadele ettik ama başaramadık. aslında esas farkına vardığım konu şu. evet dört dörtlük bir insan fakat içimde ona karşı evlenecek kadar bir heyecan ve sevgi hissedemiyordum. sanki bir alışkanlık olmuştu benim için, rutin yapılan şeyler gibi onunla olmakta normalleşmişti sanki. son 1 aydır bunalımdayım adeta. evlendikten sonra sevgim artar mı diye düşünüyorum ama evlilik işi ihtimallere bırakılmayacak kadar önemli ve ciddi. kendimden emin değilim diyerek biraz zaman istemek istiyorum ama daha sonra hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını da biliyorum. o yüzden kendi içimde yenmeye çalışıyorum bazı şeyleri. LÜTFEN BİR CÜMLEYLE DEOLSA YARDIM EDİN. teşekkürler. herkese selamlar.

22.10.2010 - karmakarışık

sevmeden evlillik

slm yasemın hanım ben 6 ay once bı akrbamla nışanlandım.bıraz akraba baskısı oldu.işte tam sana gore bır kız efendı falan dedıler.sonuçta nişan yaptık ama ben bır turlu ısınamadım sevemedım.ve suan baska bırısıyle gorusuyorum.nışanlımın bundan haberı yok dogal olarak.bu saatten sonra nişanı bozrsam eger hem kendı ailemle hemde nişanlımın ailesıyle dusman gıbı olcagımı bılıyorumm.ne yapacagımı blmıyorumm.cok caresızım.bana yardımcı olabılırmısınız

02.05.2010 - fırat adsoy

Erkekler ne ister?

3 temel somut kriter var, her bekar erkeğe tavsiye ederim:

1- Kesinlikle yüzünü de örtecek çarşaf veya benzeri bir kıyafet. Türbanı, sıkmabaşı, falanı filanı tesettürden saymıyorum!

2- İlk ve son... Öncelerden, aşk, meşk, flört, hatta chat gevezelikleri de varsa kabullenemem. Platonik/mlatonik; gönlün kirlenmişse ötesine lüzum yok!

3- Kadınsı olmalı; hem ruhen hem fiziken!.. Mankenlere özendiklerinden midir nedir, yeni nesil genellikle çok zayıf. Tutturmuşlar bir 90 60 90! Çok lazım!

Yok böylesi. Gören bilen varsa sevabına söylesin...

09.02.2007 - Anlayış

erkekler ne ister?

selamun aleykum anlayis. valla bende erkelerin ne istedigini anlamis degilim hala 2 aydir nisanliyim ben tesseturluyum ve benim nisanlim beni seviyo o ayri ama bazi seyler yasamak istiyo mesla opmek sarilmak gezmek filan daha unceleri beraber de olmak istiyordu ama anladi ki yapamicam vazgecti. simdi telefonda bazi sozler? konusmak istiyo benizin vermiyorum gidip baskasiyla zina yapam daha mi iyi sence diyo bana sence ve ya sizce nasil bi yol izlemem gerekli ona bari telefonda bazi seyleri konusmasina mi izin vereyim sizce?selam ve dua ile

30.09.2009 - arnavut

erkekler ne istemez

güzel kardeşim öncelikle şunu belirteyim hayatın her alanında oldugu gibi ilişkindede evliliginde de bir ölçün olması laızm bu ölçüyü saglam temel üzerine kurmak istiyorsan ölçün islam olsun şöyle diyim sen erkek arkaasınnın bu istegine cevap verirsen o seninle telefonda bunu yaşayacak ve yasadıktan sonra aklına şöyle bir soru gelecek eger bu kız benimle bunu yaşadıysa başkasıylada yaşamıştır diyecek ve sana karsı soguk davranacak yerli yersiz kıskanclıkları olacak vee ilişkiyi muhtemelen bitirece bitirmeye bilirde... beni dinlersen islama göre hareket et pisman olmazssın ;)

10.09.2011 - Ş.basayev

bence evlilikte olmazsa

bence evlilikte olmazsa olmazlardan ilki sadakattir ve benimde evlenmeyi düşündüğüm hatta bunun üzerine hayaller kurduğumuz biri var ve ondan tek istedeğim şey sadakat ne para ne ev nede araba sadece sadakat saygı ve sevgi yani maneviyet zaten allahtan korkan bi insanı bulmuşsanız allah öyle bir insanı karşınıza çıkarmıssa daha ne istersiniz ki

03.02.2007 - meltem kalem**

sevmeden evlilik olur mu?

ben şahsım özelinde genel bir cevap vereceğim.dindarlık şeklindeki tabirdi ama bu şekilde tanımlanan insanlar beni nereye kadar ?sorusunu sormaya yöneltti maalesef zaman içinde.'din bezirganları riyakardır 'sözünü sitenizde gördüm.son zamanlarda şahit olduğum olayları tanımlamakta zorlanıyordum.çoktan tanımlanmış olduğundan haberim yoktu.insanlara tavsiyem kuru gürültüye pabuç bırakmasınlar.biraz kaba oldu özür dilerim ama insanların bu konudaki samimiyeti dikkate alınmalı,ibadet miktarı değil.nitekim ibadetleri yükten başka birşey değildir anlamına gelen pek çok ayetin olması da böyle bir durum olduğu yönündeki söylemimi iddaa olmaktan çıkarır.çok farklı anlyıştaki kişilerden oluşan bir çevremin olması sebebiyle birçok olaya şahit oluyorum.zaman zaman da şahsıma yaşatıyorlar.bu konudaki örneklerimi sıralayamayacağım çünkü çok uzattım ama herkesten ricam dini alet etmesinler ve alet edenleri tespit edip prim vermesinler.sonuçta aklın kullanılmasını emreden bir dinin mensuplarıyız.teşekkür ediyorum.ALLAHIN herkese basiret ve feraset ihsan etmesi duasıyla...

03.02.2007 - Misafiir-brc-

Konular