Dua Eden Sevgili Kuldur.

Dua eden sevgili kuldur

Mesnevi’de deniyor ki:
Adamın birisi, her gece kalkıp namaz kılıyor, Allah’ı anıyor, Ona dua ediyor, yalvarıp yakarıyordu. Şeytan ona bir gün vesvese verir: “Ey ahmak kişi, her gece, Allah demenin, Onu zikretmenin ne anlamı var ki? Sabaha kadar uykusuz kalıp yalvarıyorsun, bütün kapılar yüzüne kapalıdır. Sana,”Ne istiyorsun” diyen var mı? Şimdiye kadar bir kapı açıldı mı? Buyur eden oldu mu? İstenmeyen yere gidilir mi? Allah senin bu yalvarıp yakarmana önem verseydi dileklerini kabul ederdi, bir cevap verirdi. Boşuna kürek çekip durma.”

Adam, kendine gelen bu düşünceyi doğru bulup gönlü kırıldı, başını yere koyup zikretmeden hüzün içinde uyudu. Rüyasında ona, ”Neden Allah’ı zikretmeden uyudun bugün?” dendi. Adam, “Yalvarıp çağırmalarıma bir cevap gelmiyor ki... Kapıdan kovulduğumu anladığım için artık o kapıyı çalmıyorum” dedi. Adama şöyle dendi: (Senin Allah demen, Onun kabul etmesi, Buyur demesi sayesindedir. Senin yalvarışın, Allah'ın senin ruhuna duyurmasındandır. Senin gayretlerin, Allah'ın seni kendine yaklaştırmasındandır. Senin korkun, sevgin, ümidin, Allah’ın lütfu iledir. Senin her “Ya Rabbi” demenin altında, Allah’ın “Buyur kulum” demesi vardır. Gafilin, cahilin gönlü bu duadan uzaktır. Gafiller dua edemez. Çünkü, “Ya Rabbi“ demeye güç yetiremez. Onun ağzında da, dilinde de kilit vardır. Dert içinde iken de ağlayıp sızlayamaz. Allah ona dert, ağrı, sızı, gam, keder vermez. Verse de o doktor der, Allah diyemez. Artık anla ki, Allah’a dua etmeni, Onu çağırmanı sağlayan dert, dünya saltanatından daha iyidir. Dertsiz dua soğuktur. Dertliyken yapılan dua ise gönülden kopup gelir, makbuldür.)

Adam rüyadan uyanınca, sevinir ve yeniden dua etmeye başlar ve muradına kavuşur. Günahkâr müslümanın duası, kabule şayan değilse de, cenab-ı Hak, dua edenin elini boş çevirmez. Dua sebebiyle ya günahlar affolur, ya gelecek bir bela önlenir, ya mevcut bir bela kalkar, yahut ahirette büyük sevaba kavuşulur.

Günah içinde yüzen bir kimsenin dünya işleri ile ilgili duasının kabul olması, isteklerine kavuşması, onun aleyhine olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mümin dua ettiği zaman, Allahü teâlâ, Cebrail aleyhisselama, "İsteğini hemen yapma, ben onun sesini seviyorum" buyurur. Günahkâr dua edince de, "Bunun isteğini hemen yerine getir, ben onun sesini sevmiyorum" buyurur.) [İbni Neccar]

Kâfirin yaptığı duanın hemen kabul olmasını, müminin duasının gecikmesini merak eden meleklere Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(Ben kâfire ve sesine gazap ederim. Beni anmasın, bana dua etmesin diye hemen isteğini veririm. Mümini ve yalvarmasını severim. Benden ve beni anmaktan uzak durmaması için isteklerini geciktiririm.) [Ramuz]

Namaz kılıp da Ya Rabbi diyen kuluna, Allahü teâlâ, (Lebbeyk = Söyle yapılsın) buyuruyor. Namaz kılmayan kimseye, böyle söylemez. Onun duası kabul olunacak yere getirilmez


11 yorum

dua eden hayırlı kuldur

yazınızı beğendim allah razı olsun çok güzel bir yazı olmuş ama tabi bu herkez için geçerli değildir muhakkak kabul olunmayan dualarda var elbette öğle olmasaydı peygamber efendimiz kabul olunmayan duadan allaha cc sığınmazdı..

01.02.2010 - demün

dua bekliorum arkadaşlar

dua bekliorum arkadaşlar çok kötü durumdayım sınavlarım berbat geçiyo anlamıorum o kadar çalışıorum şimdidden hepinizden Allah razı olsun teşekkür ederim..

30.01.2010 - vebaa

ALLAH BANA YETER

EY YARABBEL ALEMİN VEYA ERHAMERRAHİMİN DUY BU GÜNAHKARININ SESİNİ DUYKİ BU GÖNÜLDEN TEVBEMİ NE OLUR YARAB....GÖNÜLLERDEKİ İHTİRASLARI AT BİZLERİ SEVDİKLERİNİN ARASINA KAT . ALLAHIM BİZ BİLMİYORUZ İSTEMESİNİ SEN BİLİRSİN VERMESİNİ PEYGAMBER EFENDİMİZ SENDE NEYİ İSTEMİŞ İSE ONU İSTERİZ NELERDEN SAKINDI İSE ONLARDAN SANA SIGINIRIZ YARAB..ŞEYTAN DENEN OLANETİ NASILKİ CENNETİNDEN KOYDU İSEN BİZLERİN YOLUNDAN VE YANINDANDA KOV YARABBBBBBB..ALLAHIM NEFSİMİZE UYDURMA BİZİ DOGRU YOLDAN AYIRMA BİZİ SENDEN UZAK EYLEME BİZİ KENDİNE KUL EYLE HABİBİNE ÖZ ÜMMET EYLE ALLAH DOSTALRIYLA HAŞREYLE BİZİ AMİN AMİN AMİN BİHURMETİNELMURSELİNN..

21.07.2009 - günahkarım79

Haydin dua edelim..

selamun aleykum ..islambol kardeşim..ellerine sağlık..Allah razı olsun.. ben de bir-iki ayet hatırlatıyım inşallah..

"furkan/77. De ki: "İbadetiniz (duanız) olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" Ey inkarcılar! Yalanladığınız için, azap yakanızı bırakmayacaktır."

"Bakara/186. Kullarım sana Beni sorarlarsa, bilsinler ki Ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip Bana inansınlar ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar."

Haydin Yaradanımıza olan adımlarımızı,dualarımızı çoğaltalım..dilimizi Onun zikriyle ıslak tutalım inşallah..selam ve dua ile..

08.12.2008 - abdullah_

s aleykum

allah hepinizden razı olsun

09.08.2008 - suskunduygular

gurbetkizi kardesime

kardesim oyle icten dua etmissin ki bende ayni seyleri hissediyorum dualarina Amin diyorum ...

01.08.2008 - Sebnem

Yakaris

Allah'im!sen bana sabir ver.Herzaman sabirli ve tevekkullu olmayi nasip eyle.Sevdigin kullarinin arasina yaz sevdiklerimle beraber ismimi.Ellerimizi birakma Allah'im!Biz biraksak ta sen ellerimizi birakma Allah'im!Senin sevgini ve askini kalbimizden alma Allah'im!Gunduz nasil geceye hasret,ates nasil suya hasret,bulbul nasil gul'e hasretse ben de sana hasretim, sevgine hasretim,ALLAH diyen dil'e hasretim.ALLAH diyerek secdelere giden bedenlere ve yureklere hasretim,ellerini semaya acarak kalbinden geldigi gibi icten dua eden,yalvaran,gozu yasli yuregi yanik canlara hasretim.Allah'im senin yolunda her turlu maddi ve manevi varligini vermek icin cirpinan,senin yolunda calisip cabalayan,senin ismini dilden dil'e gonulden gonul'e anlatip aktarmak,senin sevgini yureklere tasimak icin sabir ve tevekkulle calisan yurege hasretim.Cefa ile sabri birlikte ver Allah'im!Yanip kavrulsam bile seytana uymayayim!Hz Eyyub gibi yara olsa da her yanim sen daima dayanaksin sen daima vuslatimsin.Kalbimizi temizle.Temizle bizi gunahlarimizdan.Temizle heryerimizi;ellerimizi,ayaklarimizi,gunah yollarina giden her turlu azamizi temizle Allah'im!Kurtar bizi nefsimizin ve seytanin icine attigi derin ve pis kuyudan.Hz Yusuf (a.s) mi;nasil zindandan cikarip misir'a sultan yaptiysan bizi de icine dustugumuz gunahlarin kuyusundan cikarip, bizi senin yoluna adanmis birer kurban yap.Peygamberin izinde yuruyen,karinca misali,senin yolunda yurumeyi ve o yolda senin icin olmeyi nasip et Allah'im!bize aci Allah'im!Dualarimi kabul eyle ne olur Allah'im! HERSEY ENINDE SONUNDA SESSIZDIR!BIR GUNUN KIRILGANLIGINDAN ARTA KALAN,MUTEELLIM BIR INSAN SESININ BIRAKTIGI AGLAMANIN KIRIGI SESSIZDIR!

27.06.2008 - gurbetkizi

gurbet kızı kardeşimmm

s.a kardeşimm..duan o kadar içten o kadar güzelki..bana göre en güzel denilebilecek şey,AMİN kardeşim...

02.08.2008 - çağresiz ruya

dua

ALLAH razı olsün güzel paylaşımınızden dolayı ey ALLAHIM senin öfkenden ve kızgınlığından rıza ve hoşnutluğuna sığınırım cezalandırmandan bağığışlamana sığınırım senden yine sana sığınırın amin amin amin yaradan bizlerı imandan vede dualardan ayırmasın inşallah amin kovulmuş şeytanların ves veselerinden nefsimizin firağünlaşmış emarelerinden yaradana sınınırız ALLAHIM amin

04.04.2008 - Tefekkür

dua

rabbim bizi şeytandan uzak eyle dualara icabet eden karşıllgını bu dünyada olmasada ahirette verecek olan allahım bizleri sıkma bunaltma senden başka kimseyede yalvartma duam kabul olmuyor demek o duanın dünya ve ahirette iptali demektir aman ha kardeşlerim bırakalım dünyada karşılıgı verilmeyen dualarmız ahiretimize kalsın unutmayalımki orada bize daha fazla lazım olacak.selam ve dua ile..

14.02.2008 - karslı

teşekkür

ALLAH razı olsun paylaşım için.rabbim şeytanın vesveselerine bizi uydurmasın,etrafımızda bir sürü insan var duam kabul olmuyor diyen insanlara güzel bir cevap olmuş aslında.bütün dualarımızın bir cevabı vardır allah katında taki biz sabırla bütün acizliğimizle dua etmesini bilelim,bu fani dünyada kabul görmediğini zannettiğimiz dualarımızın ahirette önümüze bir paket ile getirildiğini düşünmek bile kafidir bize,YÜCE RABBİMİZ bana dua edin icabet edeyim diyor apaçık,başka söze ne hacet...selam ve dua ile

03.02.2008 - cemre

Konular